Kdo je sexuální introvert?
■ Stále myslí na sex, ale ve skutečnosti ho jen málokdy má.
Často ví o sexu víc než ostatní, ale je to jen teorie nasbíraná z filmů, knih nebo vyprávění kamarádů.
■ Zná nazpaměť Kámasútru, ale pořád se miluje v misionářské poloze.
I když si pamatuje každý obrázek a popis i těch nejšílenějších poloh, jakmile se přejde k praxi, stejně používá jen tu jednu.
■ Má bujné sexuální fantazie, ale nebaví ho je uskutečňovat.
Sexuální scénáře vykonstruované v jeho mysli jsou pro něj silnějším prožitkem než realita.

Proč to v sexu nerozbalí?
Je pro něj těžké se uvolnit, proto se upíná na bezpečný svět svých představ. Nevzrušuje ho to, co dělá, ale to, na co myslí. Jeho propracované fantazie jsou tak úžasné a dokonalé, že konfrontace s realitou ho může zklamat. Proto se drží jen osvědčených postupů a často dělá některé věci v posteli jen proto, aby uspokojil partnerku. Svoje potřeby naplňuje dál jen ve svých představách.

Jak ho rozrajcovat?
Nečekejte, že bude chtít sám od sebe nějakou svoji fantazii uskutečnit. Jestli chcete narušit vaši postelovou rutinu, je to na vás. Sexuální introvert si spoustu věcí umí představit (a rád to dělá), strhnout jeho pozornost na realitu tedy může jedině něco, na co nebude (teoreticky) připravený. Předveďte mu masturbaci, zkuste přejíždět vibrátorem i po jeho těle, třeba i jen vhodně načasované plácnutí přes zadek může zabrat… Jen ho do ničeho nenuťte a jeho pasivitu mu nevyčítejte. Ztratili byste jeho důvěru a on by se dál uzavíral do svého dokonalého světa erotických fantazií.

Co dělat, když to na vás taky sedí?

Samozřejmě se to týká mužů i žen a vůbec to nemusí souviset s povahou. Když teď víte, v čem je (možná zrovna váš) problém, bude se vám snáz překonávat. A článek dejte přečíst partnerovi, ať ví, jak na vás.